De Weimaraner

Wat kunt u verwachten van een Weimaraner?

Houd in gedachten dat we hier spreken over de ‘gemiddelde’ hond, waarbij er altijd uitzonderingen zijn op de regel.

De Weimaraner is oorspronkelijk afkomstig uit Duitsland, waar de hond door de adel werd gebruikt als jachthond. Hoewel de Weimaraner wordt geclassificeerd als “staande jachthond” is het eigenlijk een allrounder. Behalve voor het werk vóór het schot (veldwerk), is de Weimaraner een behoorlijk goede apporteur met een prima neus. Naast het jachthondenwerk maakt de diversiteit in karakter de Weimaraner ook geschikt voor een heleboel andere doeleinden zoals bijv. politiewerk, zoek- en reddingsoperaties, behendigheid en gehoorzaamheid. En daarnaast alles wat baas en hond leuk vinden, zo lang het maar actie inhoudt. Want de Weimaraner is een hond met een enorme drive om te werken en vormt daarmee een mooie combi van energie en betrouwbaarheid.

Dat de Weimaraner veel meer is dan een mooie grijze hond met ogen waarin je kunt verdrinken, zullen veel eigenaren beamen. Het is namelijk ook een hele intelligente hond met zoals vermeld een enorme hoeveelheid energie. De Weimaraner heeft een doel in het leven (dat niet altijd strookt met dat van de eigenaar) en is best bereid veel in de strijd te gooien om dat doel te bereiken. Kortom: de Weimaraner kan best behoorlijk eigenwijs en eigenzinnig zijn. Dat betekent meteen dat een Weimaraner-eigenaar serieus zal moeten investeren in opvoeding en training om de Weimaraner voldoende uitdaging te bieden. Niet alleen fysiek, maar zeker ook mentaal. Een Weimaraner die zich verveelt heeft namelijk de neiging zichzelf bezig te houden.geenheel kleinkleinmiddelgrootgrootheel groot

In principe zijn het vriendelijke honden, die graag in de smaak vallen bij hun gezin. Ze zijn graag overal bij en erg gericht op de familie/gezin (baasgericht). Dit kan ook wel eens nadelig uitpakken omdat ze niet allemaal graag “vreemden” zo maar in huis dulden. Het beschermende element in hun karakter moet wel tijdig in de gewenste banen worden geleid, tenzij men de hond voor bewakingsdoeleinden houdt. Waarvoor ze overigens ook prima geschikt zijn.

Hoewel rustig in huis, maakt het baasgerichte deel van het Weimaraner wel dat ze niet graag (lang) alleen blijven. Verlatingsangst is een aspect dat zo nu en dan wel voorkomt en waarmee toekomstige eigenaren zeker rekening moeten houden. Van strakke discipline en te veel corrigeren is de Weimaraner niet gediend. Te vaak of niet eerlijk corrigeren leidt tot wantrouwen dat de relatie baas-hond zeker zal schaden. Baas en hond zijn wél gebaat bij een consequente aanpak waarbij de motivatie wordt verhoogd door belonen en prijzen. Want vindt de Weimaraner eenmaal iets écht leuk, dan is er geen betere en betrouwbaardere werkhond te vinden.

In het submenu vindt u de rasstandaard van zowel de Weimaraner Kort- als Langhaar.