Gezondheid

Gezondheidsinformatie :
Hieronder een korte uitleg over de verschillende gezondheidstesten die we als rasvereniging adviseren uit te voeren.

HD
Heupdysplasie (HD) is een ontwikkelingsstoornis van de heupgewrichten. Dit kan erfelijk zijn, maar omgevingsfactoren spelen ook een rol bij de ontwikkeling van HD. Een hond kan veel last hebben van HD, maar dat hóeft niet. Aan de buitenkant kun je niet zien of een hond HD heeft, dus als je hond goed kan lopen wil dat nog niet zeggen dat zijn of haar heupen perfect zijn. Om echt te kunnen zien of je hond HD heeft, zijn (digitale) röntgenfoto’s van de heupen nodig.

Er zijn vier onderzoeksuitslagen mogelijk, t.w.: .

HD A – Goed nieuws: uw hond heeft geen HD.

HD B – Geen zorgen: op de foto’s is een minimale afwijking te zien die nog geen gevolgen heeft voor het welzijn van de hond.

HD C / HD D – Vervelend nieuws: uw hond heeft duidelijke kenmerken van HD. Dit kan gepaard gaan met artrose-verschijnselen.geenheel kleinkleinmiddelgrootgrootheel groot

HD E – Slechts nieuws; uw hond heeft HD. Let erop dat de heupen van uw hond niet te zwaar worden belast. Dit kan gepaard gaan met artrose-verschijnselen. 

Advies NWC : zie VFR

ED
Elleboogdysplasie (ED) is een verzamelnaam voor vier veelvoorkomende elleboogaandoeningen bij honden: LPCM, LPA, OCD en incongruentie. ED is een erfelijke aandoening. De elleboog is het scharniergewricht in de voorpoten. Het gewricht zit tussen het opperarmbeen in de bovenarm en het spaakbeen en de ellepijp in de onderarm. Ter versteviging van dit gewricht is de ellepijp extra lang en heeft een aantal uitstulpingen die met het opperarmbeen scharnieren.Deze uitstekende stukjes bot maken het gewricht sterk, maar ook complex. 

Advies NWC: zie VFR

ECVO
ECVO is een speciaal oogonderzoek naar erfelijke oogziekten bij honden. Dit onderzoek wordt alleen gedaan door dierenartsen die gespecialiseerd zijn in oogheelkunde. Hierbij ligt de nadruk op cataract waarbij de hond (op latere leeftijd) blind kan worden. Honden die de aangeboren variant hebben zouden niet moeten worden ingezet voor de fokkerij.

Advies NWC: jaarlijks een ECVO onderzoek, zie VFR

HYM
Hypomyelinisatie (HYM), ook wel shaking puppy syndroom genoemd. Deze ziekte wordt gekenmerkt door een verstoring van de normale vorming van de hersenen. De belangrijkste schadelijke gevolgen worden veroorzaakt door onvoldoende aanmaak van myeline, ook wel witte stof genoemd. Hierdoor is er een verstoorde spieraansturing. Dit openbaart zich binnen drie weken na de geboorte. Pups kunnen zich herstellen maar er zullen op latere leeftijd tremoren met name in de achterhand zichtbaar blijven.

Advies NWC: zie VFR

HUU
Hyperuricosurie of kortweg HUU is een erfelijke toestand die ervoor zorgt dat de urinezuurconcentratie in de urine van de hond abnormaal hoog is, wat de kans verhoogt dat aangetaste honden nier- en blaasstenen ontwikkelen, evenals blaasontsteking. De aandoening treedt op vanwege een genmutatie, die op zijn beurt ertoe leidt dat urinezuur niet effectief wordt getransporteerd tussen de lever en de nierorganen. Nier- en blaasstenen kunnen zeer pijnlijk zijn voor honden. De aandoening kan tot op zekere hoogte worden gereguleerd door een aangepast dieet.

Advies NWC: zie VFR

Naast genoemde afwijkingen vraagt de NWC u als eigenaar van een Weimaraner gezondheidsproblemen met uw hond te melden, Indien we als vereniging merken dat er meer meldingen komen over een specifiek probleem, dan zullen we dit terug laten komen op een algemene vergadering om in overleg te bekijken of we actie moeten ondernemen op dit punt.

DNA-onderzoeken kunnen vaak als combinatiepakket aangevraagd worden bij Laboklin/ Van Haeringen/ Embark etc.